Murrosikä

Johdattelua murrosiän muutoksiin

Murrosikä eli puberteetti, on keskimäärin hyvin kiinnostavaa aikaa elämässäsi. Se pistää sekä kehosi että mielesi käymään läpi sellaisia mullistuksia, ettet sen jälkeen ole enää aivan entisesi, vaan olet kaikin puolin vähän erilainen, kasvanut. Näiden muutosten taustalla on kehosi kiihtynyt hormonitoiminta.

Tytöillä suuressa roolissa on estrogeenihormoni ja pojilla testosteronihormoni. Toisilla nuorilla tämä elämänvaihe muutoksineen tulee ja menee kaikessa hiljaisuudessa, toisilla taas rytisee ja paukkuu kaikilla elämän osa-alueilla, eikä hiljaisuudesta ole tietoakaan. Kaikkein ilmeisin biologinen murrosiän muutos lienee sukukypsyyden saavuttaminen munasoluineen ja siittiöineen. Kehon sisä- ja ulkopuolella tapahtuvien muutosten lisäksi valtavia muutoksia tapahtuu myös henkisellä puolella, nimittäin sinun mielessäsi sekä siinä, miten sinä suhtaudut asioihin ja ihmisiin ja miten sinuun suhtaudutaan.

Murrosiän myötä et ole enää lapsi, mutta et vielä ihan aikuinenkaan. Tämän ymmärtäminen ja siihen suhtautuminen saattaa ajoittain hämmentää sekä sinua itseäsi että sinua ympäröiviä ihmisiä.  
Tässä osiossa pureudutaan syvemmälle tyttöjen murrosikään.

Antoisia lukuhetkiä sinulle, ihana nuori!

Rinnat, tissit, daisarit, tisut…

Rakkailla rinnoilla on monta nimeä. Rinnat ovat kuukautisten kanssa yleisimpiä tyttöjen mietinnän aiheita murrosiän fyysisistä muutoksista. Milloin rintani kasvavat? Minulla on pienemmät kuin muilla! Minkä kokoiset rinnoistani tulee ja kauanko siinä vielä kestää? Tuleeko näistä samanlaiset kuin äidillä tai isosiskolla? Mistä ja miten löydän sopivat liivit? Onko normaalia, kun rintani ovat ihan eri paria?! Rintani ovat liian isot / pienet?! Miten voisin itse vaikuttaa näiden kasvuun?

Rintojen merkitys

Rintojen vuoksi naisilla on kautta historian ollut erityinen ja ihmeellinen kyky ylläpitää elämää antamalla ruokaa pienille. Rinnat ovat kuitenkin muutakin kuin maitobaari. Ne ovat upea ja kaunis osa naisen vartaloa. Ei ole olemassakaan oikean tai väärän mallisia rintoja; on olemassa todella monenlaisia erilaisia rintoja. Jokaiselle tytölle ja nuorelle naiselle muotoutuu ajan kanssa juuri omaan vartaloon istuvat rinnat, myös sinulle. Rintoja, kuten muutakin vartaloa, on hyvä opetella katsomaan arvostaen ja lempeästi. Rintojen merkitys omaan naiseksi kasvuun on hyvin yksilöllinen. Naiseus ei kuitenkaan ole sama kuin rinnat. Keho on kaunis ja ainutlaatuinen kaikissa kehitysvaiheissaan, nauti siis jokaisesta ihmeellisestä muutoksesta!

Kehittyvät rinnat

Useimmilla tytöillä murrosiän merkkejä alkaa ilmaantua ensikerran 8 – 13 -vuotiaana, jolloin rintarauhanen alkaa kehittyä. Joillain tytöillä ilmaantuu karvoitusta jo vähän ennen tätä. Saatat ihailla omia rintojasi ja välillä ehkä vertaillakin niitä toisten rintoihin. Toisaalta joskus käy niin, että rintoja saatetaan peitellä tai harmillisesti häpeillä. Ehkä koet, etteivät rinnat kuulu omaan vartaloosi ja haluaisit niistä eroon, tämäkin on luonnollista. Rintojen voimakkain kehitysvaihe murrosiässä kestää viitisen vuotta, mutta ne muuttavat muotoaan pikkuhiljaa läpi koko elämän. Rintasi voivat olla kehittyessään muutaman vuoden ajan aristavat ja siksi ne aiheuttavat pukeutumiseen ja liikkumiseen liittyvää päänvaivaa. Rintaliivit ovatkin hyvä hankinta heti, kun asia tuntuu ajankohtaiselta omasta mielestäsi. Liiviostoksilla kannattaa ehdottomasti kysyä myyjältä apua sopivan alusvaatteen löytymiseen! Hyviin rintaliiveihin kannattaa satsata, jotta ne tukisivat rintoja ja istuisivat hyvin sekä tietenkin olisivat mielestäsi kivannäköiset.

Rinnat osana kehoa

Rintojen paikka on rintalihaksen päällä ja ne koostuvat pääasiassa rintarauhasesta ja rasvakudoksesta. Ajan myötä rasvakudoksen osuus kasvaa ja rintarauhasen osuus pienenee. Nuorempana rintarauhasen rakenne saa rinnat tuntumaan hieman rakeiselta, mikä ajan myötä tasoittuu tehden niistä pehmeämmän tuntuiset. Kuukautiskierron myötä rintasi ovat välillä kovemman ja välillä pehmeämmän tuntuiset. Nännit nöpöttävät rinnan päässä. Nänni koostuu nännipihasta ja itse nännin päästä. Nännipihat ovat ainoa rinnan osa, joissa on pikkuisen lihasta. Lihakset saavat nännit kovettumaan lämmön vaihdellessa tai kiihottuessa. Nännipihoissa on pieniä rauhasia, nystyröitä, joiden tehtävä on erittää nännin ihoa hoitavia aineksia. On normaalia, jos rintasi ovat hieman eriparia, sillä useimmilla tytöillä ja nuorilla naisilla rinnat ovat keskenään hieman erinäköiset, epäsymmetriset. Rintojen koko ja muoto voivat poiketa toisistaan, nännien muoto ja värikin voivat vaaleaihoisella vaihdella ihan vaaleasta välillä jopa tummaan violettiin. Tummempi -ihoisilla nännit ovat yleisesti muuta ihoa tummemmat.

Tietoa rintojen terveydestä löydät täältä!

Miltä ne rinnat näyttää? (piirretyt kuvat)

Valkovuoto ja kuukautiset

Valkovuotoa ilmaantuu ensimmäisinä merkkeinä munasarjojesi toiminnan heräämisestä. Valkovuoto ei nimestään huolimatta ole aina valkoista, vaan sen väri vaihtelee kirkkaasta valkoiseen, vaalean keltaiseen ja rusehtavaan. Valkovuoto on peräisin emättimesi ja kohdunkaulasi limakalvoilta ja sen tehtävä on pitää emättimesi puhtaana. Emätin on paikkana hapan, minkä seurauksena myös valkovuoto tuoksahtaa hieman happamalle. Valkovuodon määrä ja koostumus saattavat murrosiän aikana aiheuttaa sinulle ärsytystä. Joskus vuoto saattaa nimittäin kastella pikkuhoususi päivän aikana, eikä märkä läntti tunnu mukavalta. Niin tylsää kuin tuo onkin, se on aika tavallista ja vaaratonta. Tilanteeseen voi varautua vaihtoalusvaatteilla tai pikkuhousunsuojilla. Pikkuhousunsuojia kannattaa kuitenkin käyttää säästellen, sillä ne saattavat kuivattaa ja hautoa limakalvojasi ja altistaa tulehduksille ja näin lisätä valkovuotoa entisestään. Jos valkovuoto on selvästi kokkareista, vahvan keltaista tai vihreää tai haisee voimakkaasti pahalle, on syytä käväistä lääkärissä asiaa selvittelemässä. Harvoin kyseessä on kuitenkaan mitään vakavaa!

Mutta mites sitten ne kuukautiset? Klikkaa alla olevaa linkkiä ja pääset pelailemaan kuukautisiin liittyvää hauskaa peliä ennenkuin luet lisää kuukautisista!
www.tamponrun.com

Kaikilla muilla on jo menkat!

Kuukautiset ovat rintojen kehittymisen kanssa odotetuimpia murrosiän muutoksia. Ne alkavat jossain vaiheessa valkovuodon ilmaannuttua, yleisimmin suunnilleen pari vuotta valkovuodon jälkeen, mutta monesti myös vähän aiemmin tai paljon myöhemmin. Isot vaihtelut kuukautisten alkamisiässä ovat hyvin tavallisia. Kukin kehittyy omaan hyvään tahtiinsa eikä kuukautisista kannata tehdä kilpailua.  Kun kuukautisesi alkavat, murrosikä on oikeastaan jo aika pitkällä. Kuukautisten alkamiseen suhtautuminen on aina yksilöllistä, mutta olisi hyvä, jos kertoisit asiasta jollekin aikuiselle jo ihan käytännönsyistä. Oma äiti, opettaja tai muu luonteva nainen voi olla hyvä kertomaan vinkkejä ja käytännön neuvoja. Myös ajan hermolla olevat tutut ja turvalliset mieshenkilöt voivat olla yllättävän hyvä tuki ja apu sinulle, vaikkapa kuukautissuojien hankkimisessa. Kuukautiset ovat mitä luonnollisin asia, josta voi suomalaisessa kulttuurissa, etenkin naisten kanssa, jutella aivan avoimesti, älä siis turhaan nolostu asiasta! Kuukautisista stressaaminen, ylipaino tai alipaino saattavat viivästyttää kuukautistesi alkamista. Kannattaa siis ottaa ihan vaan rennosti ja tukea oman kehosi ja mielesi kokonaisvaltaista hyvinvointia sopivalla ravinnolla, levolla ja mukavalla toiminnalla.

Kuukautiset jee! Mutta miten tästä eteenpäin?

Ensimerkkeinä kuukautisistasi voivat olla verenpunaiset juovat valkovuodon seassa, minkä jälkeen vuoto muuttuu selvästi veriseksi kuukautisvuodoksi. Vuodon määrä ja kesto vaihtelevat paljon. Erityisesti ensimmäisten vuosien aikana vuotoa voi tulla epäsäännöllisessä rytmissä tiuhempaan tai harvakseltaan. Vuosien kuluessa kuukautisvuotosi tapaavat tasaantua niin, että verta vuotaa 2 – 8 päivää ja kuukautiset alkavat 23 – 35 vuorokauden välein (= kuukautiskierto). Raskaana ollessa kuukautiset jäävät pois ja ne alkavat uudelleen yksilöllisesti lapsen synnyttyä. Kuukautisesi loppuvat kokonaan, kun tulet viidenkymmenen ikävuoden tienoille. Munasarjojen toiminan heikkenemistä ja lopullista sammumista kutsutaan vaihdevuosiksi. Muistathan päivittäiset alapesut vedellä; ne ovat tärkeä osa tyttöjen ja naisten yleistä hygieniaa ja itsestä huolehtimista! Kuukautistesi aikaan alapesujen merkitys korostuu entisestään. Saippuaa ei saa käyttää emättimen pesemiseen edes kuukautisten aikana, sillä se kuivattaa limakalvoja ja altistaa tulehduksille. Uimahallireissuja voit edelleen tehdä kuukautistenkin aikana, mutta silloin on käytettävä kuukautissuojana tamponia tai kuukautiskuppia, josta on tarkempaa tietoa alla.

Saatat tuntea kuukautisten yhteydessä kuukautiskipuja, jotka johtuvat kohdun supistelusta. Vatsa- ja selkäkivut sekä päänsärky ovat ikäviä, mutta yleisiä oireita. Jotkut kokevat, että ”emätintä särkee”. Kipuihin voit kokeilla esimerkiksi liikuntaa, lämpöhaudetta tai särkylääkettä. Kuukautisvuotosi määrä on yksilöllistä ja vaihtelee niukasta runsaaseen. Kuukautiskivut ovat hyvin tavallinen ja vaaraton ilmiö. Jos kovat kuukautiskivut haittaavat tavallista elämääsi, eikä niihin löydy riittävää apua kotikonstein, on hyvä varata aika lääkäriin. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos runsas vuoto haittaa tavallista arkea eivätkä imukykyisimmätkään kuukautissuojat riitä paria tuntia pidempään. Vuotosi määrään ei voi kotikonstein vaikuttaa, mutta lääkärillä on useita erilaisia vaihtoehtoja vuodon vähentämiseen.

Kuukautisten myötä voi tulla raskaaksi, jos on yhdynnässä

Kuukautisten alkaessa munasarjasi ovat alkaneet tuottaa munasoluja, joista miehen siittiöiden kanssa voi seurata hedelmöitys ja yhdeksän kuukauden kuluttua vauva. Ennen ensimmäisiä kuukautisiasi ensimmäinen kypsä munasolu on jo irronnut ja se kulkeutuu hedelmöittymättömänä kehostasi pois kuukautisveren mukana. On siis mahdollista tulla raskaaksi jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Raskauden mahdollisuus on suurimmillaan ovulaatiosi aikaan, eli silloin, kun kypsä munasolu irtoaa munasarjoista. Kuukautisten alkuaikaan ovulaatiotasi voi olla hankala huomata, jos vuotosi on vielä epäsäännöllistä. Muutenkin ovulaatiot ovat alkuvuosina epäsäännöllisiä, eivätkä vuotopäivät aina kerro koko totuutta kuukautiskierrostasi. Kuukautiskiertosi muuttuessa säännölliseksi, ovulaatio tapahtuu noin kaksi viikkoa ennen kuukautisvuodon alkamista.

Sopivalla Kuukautissuojalla mukavuutta arkeen

Kuukautissuojissa on nykyään hyvin valinnan varaa. Side saattaa olla sinulle, kuten monille muillekin, mieluisin valinta ensimmäiseksi kuukautissuojaksi.  Niissä on valittavissa monenlaisia malleja ja imukykyjä: on kapeita ja leveitä, pidempiä ja lyhyempiä, siivekkeellisiä ja ilman siivekkeitä, niukkaan ja runsaaseen vuotoon tarkoitettuja siteitä. Valtaosa nykyaikaisista siteistä on ohuita ja huomaamattomia. Vaihda sidettä aina tarpeen mukaan tai vähintään neljään kertaa päivässä vaikka vuotoa ei joka vaihdon yhteydessä olisikaan. Näin varmistat, ettei side pääse hautomaan emättimesi limakalvoja ja olosi pysyy raikkaana.
Emättimen sisälle laitettavat vaihtoehdot, Tamponi ja Kuukautiskuppi ovat monien mielestä arjessa huomaamattomampia ja käyttömukavampia vaihtoehtoja. Tamponia voit käyttää vain kuukautisten aikana, eli ei esimerkiksi runsaan valkovuodon tai kuukautisiin varautumisen vuoksi. Monissa Tamponeissa on mukana asetin ja käyttö kannattaakin aloittaa juuri sellaisella mallilla ja vuotosi runsaimpana päivänä. Paketissa on mukana hyvät kuvalliset ohjeet, joita sinun kannattaa seurata tarkasti. Harjoitus tekee mestarin!
Tamponi on tärkeää vaihtaa paketin ohjeen mukaan neljän tai viimeistään kahdeksan tunnin välein. Näin vältyt tamponin käytön yhteydessä ilmenevältä hyvin harvinaiselta, mutta vakavalta, TSS-oireyhtymältä (toksinen sokkioireyhtymä). Useimmissa Tamponipakkauksissa kerrotaan sinulle TSS:stä tarkemmin. Jos tamponin käytön yhteydessä sinulla ilmenee kuumetta, oksentelua, ripulia, ihottumaa, heikotusta, lihassärkyä, huimausta ja päänsärkyä, on tamponi poistettava ja hakeuduttava välittömästi lääkäriin. Lääkärissä on kerrottava tamponin käytöstä ja TSS-epäilystä. Väärät hälytykset eivät haittaa, mutta hoitamaton TSS voi olla hengenvaarallinen.

Kuukautiskuppi, eli kuukuppi on kaikista kuukautissuojista ystävällisin vaihtoehto sekä luonnolle, kukkarollesi, että intiimialueidesi limakalvoille. Kuukuppi on luonnonkumista tai lääketieteellisestä silikonista valmistettu pieni pehmeä kuppi. Ensinäkemältä kupin koko saattaa hämmentää sinua, mutta todellisuudessa se mahtuu joustavaan emättimeen ongelmitta! Kuppi asetetaan taiteltuna emättimen sisälle, missä se avautuu itsestään ja pysyy hyvin paikoillaan keräten kuukautisveresi talteen. Toisin kuin siteet ja tamponit, kuukuppi ei kuivata emättimesi limakalvoja lainkaan, eikä siihen liity TSS-vaaraa. Samaa kuppia voit käyttää useita vuosia. Tyhjennä ja pese kuppi vähintään kahdesti vuorokaudessa. Voit käyttää kuppia niin runsaan kuin niukankin vuodon päivinä. Kuppeja on tarjolla pienempiä ja suurempia malleja ja niitä myydään apteekeissa ja ekokaupoissa. Sinun on hyvä varautua harjoittelemaan kuukautiskupin käyttöä. Immenkalvosi tai kokemattomuutesi yhdyntöjen osalta ei ole este kupin käytölle. Emättimesi on varmasti valmis vastaanottamaan kupin, mutta immenkalvon joustavuus on yksilöllistä. Jos immenkalvosi tuntuu liian tiukalta kuppia varten, voit saada lisää joustavuutta hellästi ja rauhallisesti venyttelemällä. Kannattaa tutustua kuukuppiin ja käyttäjäkokemuksiin tarkemmin Kuukuppikunnassa.
Jäikö jotain epäselvää? Kysy palstalla tai chatissä!

Lisätietoa myös linkkivinkeistä:

Normaali kuukautiskierto
Kuukautiset-tietopaketti
Epäsäännölliset kuukautiset
Kotimaisia kuukautissuojia
Ekositeitä ja kuukuppeja

Kehossa muhii muitakin muutoksia

Kainaloissa tapahtuu

Karvoitusta alkaa ilmaantua kainaloihisi ja jalkojesi väliin murrosiän alkuaikoina. Karvoitusta voi alkaa ilmaantua hieman ennen tai jälkeen sen, kun rintojesi kehitys on alkanut. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää aikaa alkaa ajella kainalokarvojasi, eikä niiden ajeleminen ole välttämätöntä. Hyvä on kuitenkin huomioida, että kainaloidesi ja jalkojesi hikirauhaset alkavat toimia aktiivisesti näihin aikoihin ja kainalokarvat saattavat lisätä hien hajua. Kainaloidesi päivittäinen peseminen saippualla ja deodorantin käyttö on hyvä aloittaa tässä vaiheessa. Jos hikoilu aiheuttaa kohtuutonta vaivaa ja ärtymystä tai kainaloidesi iho on hyvin herkkä, kannattaa apteekista kysellä juuri sinulle sopivia tuotteita. Henkilökunta auttaa sinua mielellään!

Sitten häpykumpu saa vaatteet

Tytöillä hentoa häpykarvoitusta ilmaantuu aluksi häpyhuuliin, mistä karvoitus alkaa levitä eteenpäin kohti häpyliitostasi muuttuen vahvemmaksi. Karvoituksesi alkaa vähitellen saada ”aikuisempaa” muotoa ja vahvistuu entisestään, kunnes kasvaa lopulliseen muotoonsa leviten yksilöllisesti hieman nivustaipeeseen, sisäreidelle ja pakaroiden väliin ja joillain tytöillä viivana kohti napaa. On hyvin harvinaista, että ”aikuisiän” karvoitus mahtuisi luonnollisena kokonaan pikkuhousujesi reunan alle. Ei ole olemassa mitään oikeanlaista tai vääränlaista karvoitusta, eikä ole tarpeen stressata, mitä ihastuksesi karvoituksen laadusta tai mallista miettii.  Karvoituksesi trimmaamisessa on hyvä käyttää omaa päätä niin, että tunnustelee trimmattavien ihoalueiden hyvinvointia ja hoitaa paljaaksi jäävää ihoa kuorinnan ja kosteutuksen keinoin. Yleisesti trimmaaminen, käytitpä keinona sheivaamista, tai karvan juuriaan myöten poistoa, aiheuttaa jonkin verran näppylöitä ja sisäänkasvaneita karvoja. Ihosi on välillä hyvä antaa myös levätä ja päästää karvat rehottamaan ihan luonnontilassa. Karvoista ei kannata stressata, ne ovat vain karvoja! Sinussa on useita paljon tärkeämpiäkin osia!

Sääri- ja käsikarvatkin kasvaa

Myös sääriisi ja käsivarsiisi alkaa ilmaantua vahvempaa karvoitusta. Niin kuin kaikki omassa kropassasi, tämäkin karvoitus on hyvin yksilöllistä. Vaikka lehdet, mainokset ja media muutenkin hehkuttavat sileää karvattomuutta ja tarjoavat yhtä sun toista keinoa ”jumalaisen olemuksensa” paljastamiseen, eli karvojen poistoon, ei näistä sääri- ja käsikarvoistakaan kannata ottaa sen kummempaa stressiä. Tosi asiassa muiden karvoitukseen ei tule kiinnittäneeksi huomiota, tuskin sinunkaan karvoituksesi siis muita vaivaa. Ja oikeastaan vaikeaa keksiä hassumpaa syytä hermostua, kuin jonkun toisen karvoitus!

Jalkojen välissä ja lantion uumenissa tapahtuu

Kuten kaikki muukin kehossa, myös sukupuolielimesi kasvavat murrosiässä. Ulommat ja sisemmät häpyhuulesi kasvavat kokoa, pyöristyvät ja paksuuntuvat. Samoin klitoriksesi, eli häpykieli sisempien häpyhuulien yhtymäkohdassa, kasvaa. Emättimen aukolla oleva immenkalvosi hieman paksuuntuu ja itse emätin kasvaa pituutta. Kohtusi kasvaa suuremmaksi, noin päärynän kokoiseksi ja muotoiseksi. Monien murrosiän muutosten taustalla on munasarjojen käynnistynyt toiminta.
Emättimesi ulkoisia osia, joiden kehitystä yllä on kuvattu, kutsutaan ulkosynnyttimiksi. Ulkosynnytinten ulkonäkö on hyvin yksilöllinen ja jokaisella on omanlaisensa pimppi kaikkine yksityiskohtineen. Ulommissa häpyhuulissasi on runsaasti tali- ja hikirauhasia, sisemmissä vain talirauhasia. Peseytyminen päivittäin saa siis entistä tärkeämmän roolin. Pimppisi pesemisessä ei saa käyttää saippuaa, tai kutiava hiivatulehdus tulee nopeasti tutuksi! Veden lisäksi et tarvitse muuta, korkeintaan erityisesti intiimipesuun tarkoitettua pesuöljyä. Kaiken kaikkiaan monien jalkovälien yleisilme on yksilöllisesti ruttuinen, röpelöinen, epäsymmetrinen ja kaikessa kummallisuudessaan kaunis. Häpyhuulten ja klitoriksen muoto, koko ja väritys voivat olla eri ihmisillä toisistaan hyvin poikkeavia. Jokaisella on omat persoonalliset piirteensä niin ylä- kuin alapäässä. Eläköön erilaisuus! Onneksi ei tarvitse olla samanlainen, kuin kaikki muut.

Rasvaisuus lisääntyy kaikkialla

Ihosi rasvoittuminen kuuluu myös murrosikään. Erityisesti kasvojesi ja selkäsi alueella sekä päänahassasi alkaa olla rasvoittumisen merkkejä. Kasvojesi pesemisessä kannattaa unohtaa saippuat, sillä ne voivat aiheuttaa monenlaista harmia kuivattamalla ihoa. Kannattaa ennemmin valita kasvojen pesuun tarkoitettu hellä pesuaine ja muistaa ihon kosteutus aina pesun jälkeen. Myös rasvoittuva iho tarvitsee kosteutusta! Vartalosi pesussa pelkkä vesi ei ehkä enää riitä kaikkiin kohtiin. Rasvoittuvan ihon pesussa hellävaraiset pesunesteet kannattaa ottaa käyttöön ja tunnustella omalle iholle miellyttävin peseytymisen tapa. Herkän tai helpolla kuivuvan ihon pesussa kannattaa olla säästeliäs ja pestä pesuaineella vain ne kohdat, mihin ei vesi riitä ja huolehtia ihon kosteuttamisesta pesun jälkeen.

Naisellisia kurveja vartalolla

Murrosiän aikana koko kehosi alkaa muotoutua sukupuolihormonien vaikutuksesta lapsen vartalosta vähitellen kohti aikuisen vartaloa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että murrosikä tekee lapsesta aikuisen. Tytöillä estrogeenihormoni saa aikaan muun muassa sen, että iho muuttuu ohuemmaksi ja pehmeämmäksi ja kehoon alkaa kertyä enemmän rasvakudosta kuin pojilla. Rasvakudos on naisen vartalossa luonnollista ja välttämätöntä, jotta kehosi pystyy toimimaan oikein. Sen vuoksi tyttöjen paino nousee murrosiän myötä joitain kiloja, vaikkei pituutta enää montaa senttiä tulisikaan. Rasvakudos muovaa vartalostasi niin sanotusti naisellisen muotoista. Tässä on hyvä huomioida, ettei ole yhtä oikeaa tapaa olla naisellinen, vaan niin sirot kuin pehmeämmät vartalon kurvit tai kulmat ja kaikki siltä väliltä ovat juuri sellaisenaan hyviä ja kauniita, sopivasti naisellisia! Erilaisuus on kaunista ja normaalia ja naiseus hyvin avointa vaihtelulle.
Rasvakudosta ilmaantuu vartalollesi erityisesti reisiin, pakaroihin, häpykummulle, lanteille, vatsalle ja rintoihin. Naisten vartaloissa on ylipäätään enemmän ihon alaista rasvaa kuin miehillä. Luonnollisiin ja kauniisiin naisen muotoihimme siis kuuluu se, ettemme ole pelkkää kiinteää lihasta nahan alla, vaan saamme olla esimerkiksi vatsan kohdalta kaarevia, lanteilta pehmeitä ja reitemme ja pakaramme saavat liikkuessa ilomielin hieman hytkyä! Toiset meistä ovat ruumiinrakenteen ja perimän vuoksi vartalotyypiltään sirompia ja toisilla saattaa olla samoista syistä runsaammat muodot ja raamikkaampi luusto. Kun rasvakudoksen määrä (enemmän tai vähemmän sitä) ei aiheuta terveydellistä haittaa tai riskejä, ei siihen ole välttämätöntä pyrkiä tuomaan muutosta.  Hellitään ja ihaillaan luonnollisen kauniita ja terveitä vartaloitamme. Median mallit litteästä, piukasta ja lihaksikkaasta vartalosta ovat oikeaan elämään liian yksipuolisia ja pinnallisia, usein myös kuvankäsittelyllä tuotettuja ja epäterveitä. Tuetaan myös läheisiämme muistamaan tämä.

Jäikö jotain epäselvää? Kysy palstalla tai chatissä!

Miltä näyttää naisen jalkojen välissä? (piirretyt kuvat)

Voiko ajatuksetkin kasvaa?

Murrosikä ei muuta vain kehoasi, vaan siinä missä kehosi kypsyy kohti aikuisen vartaloa, myös mielesi ja persoonasi kypsyvät kohti aikuisempaa olemusta ja ajatusmaailmaa. Ihan samalla tavalla, kuin muuttuvaan kehoosi totutteleminen on ajoittain hämmentävää uuteen tutustumista, myös kasvavan mielesi kanssa toimeen tuleminen ottaa oman aikansa. Muutoksessa ei oikeastaan ole vain mieli, vaan myös koko sosiaalisten suhteiden maailma: Suhde omaan itseen, suhde muihin ihmisiin ja muiden suhde itseen muuttuu.
Ihmisen persoonan rakenteet muotoutuvat ikävuosien 12 - 22 aikana ”perusmuotoonsa”. Tuona aikana alkaa syvemmin mietityttää ja ehkä myös selkiytyä ajatukset siitä, kuka ja millainen minä olen: mitkä asiat elämässä ovat minulle tärkeitä, mikä mielestäni on oikein tai väärin, odotanko elämältä hyviä vai huonoja asioita, voinko itse vaikuttaa elämääni? Matkan varrella ei kannata pelästyä, jos ajoittain tuntuu olevan itseltään aivan hukassa, eikä oikein saa selvää, mitä itse ajattelee, mitä haluaisi ajatella, puhumattakaan siitä, miltä tuntuu! Kirjoittaminen ja keskusteleminen, lukeminen ja vaikka elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu voivat hyvin toimia omien ajatusten peilaamisessa! Murrosiän loppua ja aikuisuuden alkuvuosia kohti mentäessä on hyvä muistaa, että vaikka persoonallisuutesi alkaa asettua muotoonsa ja minäkuvasi mahdollisesti olla itsellekin selvemmällä mallilla, itseensä, arvoihinsa ja valintoihinsa liittyvää pohdintaa ja epävarmuutta on meillä kaikilla enemmän ja vähemmän vaihtelevasti läpi koko elämän. Täältä löydät lisää tietoa persoonan ja tunne-elämän kehityksestä!