Murrosikä

Johdattelua murrosiän muutoksiin

Murrosikä eli puberteetti, on keskimäärin hyvin kiinnostavaa aikaa. Se pistää sekä kehon että mielen käymään läpi sellaisia mullistuksia, ettei sen jälkeen ole enää aivan entisensä, vaan kaikin puolin vähän erilainen, kasvanut. Näiden muutosten taustalla on kehon kiihtynyt hormonitoiminta. Pojilla suuressa roolissa on testosteronihormoni ja tytöillä estrogeenihormoni. Toisilla nuorilla tämä elämänvaihe muutoksineen tulee ja menee kaikessa hiljaisuudessa, toisilla taas rytisee ja paukkuu kaikilla elämän osa-alueilla, eikä hiljaisuudesta ole tietoakaan. Kaikkein ilmeisin biologinen murrosiän muutos lienee sukukypsyyden saavuttaminen munasoluineen ja siittiöineen. Kehon sisä- ja ulkopuolella tapahtuvien muutosten lisäksi valtavia muutoksia tapahtuu myös kasvavan nuoren mielessä sekä siinä, miten hän asioihin ja ihmisiin suhtautuu ja miten häneen suhtaudutaan. Murrosiän myötä ihminen ei ole enää lapsi, mutta ei vielä aikuinenkaan. Tämän ymmärtäminen ja siihen suhtautuminen saattaa olla ajoittain hämmentävää sekä nuorelle itselleen että häntä ympäröiville ihmisille.   

Tässä osiossa pureudutaan syvemmälle poikien murrosikään. Antoisia lukuhetkiä!

Karvoitus

Poikien karvoitus alkaa ilmaantua keskimäärin 12,5-vuotiaana, mutta sen alkamisaika voi vaihdella paljon. Ensin sukupuolielinten ympärille alkaa kasvaa hentoa häpykarvoitusta ja sen jälkeen karvat kasvavat kainaloon. Sitten tulevat sääri- ja reisikarvoitus. Myöhemmin pojille alkaa kasvaa myös rintakarvoja ja partaakin. Karvoituksen määrä on hyvin yksilöllinen ja riippuu paljon perintötekijöistä. Karvoitus on yleensä ensimmäinen murrosiän merkki. Samoihin aikoihin karvojen kasvun kanssa alkaa pojilla myös peniksen kasvu.

Siemensyöksy eli ejakulaatio

Pojat alkavat saada siemensyöksyjä keskimäärin 14 vuoden iässä. Jotkut saavat niitä aiemmin ja jotkut myöhemmin, yksilöitä kun kaikki olemme. Siemensyöksyt ovat yksi merkki siitä, että poika alkaa kasvaa mieheksi. Aluksi se voi tuntua hämmentävältä ja nololta poikien mielestä. Se on kuitenkin luonnon keino kertoa että pojasta on tullut lisääntymiskypsä. Se ei tarkoita kuitenkaan että pitäisi heti alkaa isäksi, mutta periaatteessa se on mahdollista. Hyvin tavallisia ovat ”märät unet”, jolloin siemensyöksy on tullut yön aikana housuihin tai jos nukkuu alasti, niin peittoon ja lakanoihin. Yhdessä siemensyöksyssä tulee noin teelusikallisen verran spermaa eli siemennestettä. Kaikki pojat eivät näitä yöllisiä siemensyöksyjä kuitenkaan saa ja sekin on ihan normaalia. Siemensyöksyt alkavat yleensä samoihin aikoihin kuin pojat keksivät itsetyydytyksen. Miehen kiihottuessa esimerkiksi itsetyydytyksen aikana, penis ensin jäykistyy, kiihottuminen laukeaa orgasmiin ja samalla mies saa siemensyöksyn. Siemenneste purkautuu peniksen kärjessä olevasta virtsaputken aukosta laukeamisen eli orgasmin yhteydessä.
Spermaa saattaa purkautua jo ennen orgasmia, mikä tarkoittaa että nainen voi tulla raskaaksi vaikka yhdyntä lopetettaisiin jo ennen siemensyöksyä. Lisäksi siittimestä voi erittyä kirkasta nestettä (touhutipat, kiimatipat), joka myös voi sisältää siittiöitä. Tämän takia ja sukupuolitautien leviämisen varalta on syytä suojautua yhdynnässä aina kondomilla. Poikkeuksena kuitenkin se, että käytössä on joku muu ehkäisykeino ja seksikumppanit ovat käyneet sukupuolitautitesteissä.
Lisää aiheesta täältä.

Äänenmurros

Murrosiässä pojille hämmennystä aiheuttaa hallitsematon ääni, joka vaihtelee matalasta aikuisen äänestä kimakkaan nuoren pojan ääneen. Ääni saattaa samassa lauseessa nousta ja laskea kuin ”jodlatessa”. Yhtäkkiä matala mörinä vaihtuu musiikkitermiä käyttäen ”falsettiin”. Se alkaa yleensä siinä 10-16 ikävuoden tienoilla vaihdellen yksilöllisesti paljon. Äänenmurroksen aiheuttaa se, että kurkunpää ja äänihuulet kasvavat nopeasti eivätkä ole vielä mukautuneet uusiin olosuhteisiin.

Lisätietoa täältä.

Penis

Penis on asia, joka herättää kehittyvässä pojassa varmasti eniten kysymyksiä. Tämä jatkuu koko elämän ajan, sillä jokaisella on omanlaisensa ja niitä saatetaan vertailla salaa vielä vanhemmallakin iällä. Kyseessä on elin, jonka koko ja ulkomuoto herättävät kysymyksiä: Onko se tarpeeksi iso? Onko se oikean muotoinen? Peniksen koko ja muoto riippuvat täysin perintötekijöistä. Saatat miehenä miettiä seuraavanlaisia asioita:

  • koko (kuinka pitkä ja paksu penis on hyvä?)
  • muoto (suoruus, käyryys…)
  • näppylät
  • ahdas esinahka
  • ympärileikkaus
  • kivesten tutkiminen sairauden varalta
  • hygienia (kuinka usein on hyvä pestä ja mistä kohtaa?

Miltä ne penikset näyttää? (piirretyt kuvat)