#LupaKysyä

Milloin sinulta on viimeksi kysytty, mitä kuuluu? Milloin viimeksi olet pysähtynyt olemaan aidosti läsnä? Nyt on aika olla rohkea. Meillä kaikilla on Lupa Kysyä.

#‎LupaKysyä‬-kampanja kannustaa nuoria, erityisesti nuoria poikia, tuomaan oman elämänsä käännekohtia, epävarmuuksia ja onnistumisia esille. On ensisijaisen tärkeää antaa myös pojille tilaa, aikaa ja läsnäoloa.

Kampanjan kasvoina toimivat kaksitoista, erilaisista taustoista tullutta, eri-ikäistä miestä. He kertovat heidän elämäänsä ja tulevaisuuteensa vaikuttaneista, käänteentekevistä hetkistä. Kampanjassa mukana ovat: Pikkis, Kevin Tandu, Sebastian Sorsa, Juudas Kannisto, Pauli Aalto-Setälä, Antti Kaikkonen, Veikko Kähkönen, Kristoffer Ignatius, Eino Nurmisto, Juno ja Ville Hakanen.

Kampanjan taustalla: e-TaloNuorten ExitSinuiksiPoikien Talo ja Jook Joint Movement

Kampanjan tunnusbiisin "Onks Se Normaalii" ovat tehneet Waldebee&Bizzyiam. Videon on suunnitellut nuorten ryhmä yhdessä videon ohjauksesta vastaavan Riikka Kamparan kanssa. Videon kuvaus ja editointi: Markus Suntila. Virallisen kampanjavideon kuvaus: Lari Salo, editointi: Tomi Kirvesmies

SINULLE, NUORI

Kuka olen?

Poika. Mies. Kundi. Jätkä. Dude. Äijä. Monta nimitystä ja vielä enemmän tapoja olla.

Hauska. Hiljainen. Aktiivinen. Herkkä. Urheilullinen. Taiteellinen. Onneksi missään ei ole määrätty, millainen minä saan olla.

Jokaiselle on lupa määritellä itse, kuka on ja miten sitä ilmentää. Välillä se on hankalaa, koska meihin kohdistuu odotuksia ja oletuksia niin yhteiskunnan kuin ympäröivien ihmistenkin taholta. Ei ole kuitenkaan olemassa yhtä oikeaa miehen mittaa. Poikia ja miehiä on kaiken kokoisia ja näköisiä, erilailla tuntevia ja eri asioista tykkääviä. Kaikki eivät koe mahtuvansa poika-määrittelyn alle. Sukupuoli on moninainen ja itsensä voi löytää mistä tahansa kahden sukupuolen välistä tai niiden ulkopuolelta. Jokaisella on oikeus itsemäärittelyyn tai määrittelemättömyyteen.

Ole rohkeasti sellainen kuin olet ja anna muidenkin olla.

Mikä fiilis?

Mitä sulle kuuluu? Voitko hyvin? Nukutko, syötkö hyvin, liikutko? Jaksatko innostua, kiinnostua uusista asioista ja osallistua harrastuksiin?

Hyvinvointi muodostuu monesta tekijästä ja itsestään huolta pitäminen on yksi tärkeimmistä jutuista. Onnistuminen ja hyvät fiilikset kumpuavat jaksamisesta ja hyvästä terveydestä. Fyysisen terveyden lisäksi tärkeää on pitää huolta mielen hyvinvoinnista. Positiivinen elämänasenne ja hyvä itsetunto tukevat mielenterveyttä. Iloitse pienistäkin jutuista ja anna itsellesi positiivista palautetta. Jokainen mokaa joskus, ja kohtaa vastoinkäymisiä. Vaikeiden ja stressaavien tilanteiden varalle on hyvä löytää itselle sopivia selviytymiskeinoja. Puhu huolistasi. Itke. Pura tunteita liikuntaan. Sure. Pyri ratkaisemaan ongelma. Naura. Älä jää yksin. Silloin kun masennus pitkittyy, voimavarat loppuvat tai ratkaisua ei löydy, yksin ei tarvitse pärjätä. Kun oma jaksaminen tai mieliala huolestuttavat, kannattaa asiasta puhua heti.

Lue lisää hyvinvoinnista ja mielenterveydestähttps://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx

Millaisia ihmissuhteita mulla on?

Ihmissuhteet ovat mahtavia, mutta hetkittäin myös hankalia. Ihmissuhteet ovat mieletön voimavara, ja niistä pitääkin pitää hyvää huolta. Ihmissuhteita voi hoitaa ja ylläpitää kommunikoimalla, välittämällä ja yhteistä aikaa viettämällä. Konflikteja harvoin voi, eikä tarvitsekaan välttää, mutta ne pitää selvittää ja puhua läpi.

Nuoruuteen kuuluu, että vanhempiin otetaan etäisyyttä. Vanhempien kyseenalaistaminen aiheuttaa usein kiistoja sekä ristiriitoja. Silti voi pysähtyä miettimään, kuinka tärkeässä roolissa vanhemmat ovatkaan. Pienetkin hetket yhdessä vanhempien kanssa voivat olla arvokkaita, anna niille aikaa. Usein vanhemmat voivat tarjota nuorelle taustatukea ja turvaa, jotta uskaltaa yrittää omillaankin.

Ihastuksen ja rakastumisen huumaavat tunteet täyttävät mielen ja vievät keskittymiskyvyn. Tunteista saa ja kannattaakin nauttia. Joskus ihastuksen kohde voi yllättää ja kyseenalaistaa kuvaa omista mieltymyksistämme. Ihastumme ihmiseen, emme sukupuoleen. Kuuntele siis rohkeasti sydäntäsi. Seurustelusuhteissa joutuu myös välillä pettymään ja tulemaan torjutuksi. Sydänsurut kestävät aikansa ja silloin auttaa, kun muistaa, että elämässä on muitakin hyviä juttuja.

Kaverit ovat tärkeitä, mutta tässäkin asiassa laatu korvaa määrän. Ympärilleen kannattaa kerätä ihmisiä, joiden seurassa tuntuu hyvältä olla. Hyvän ystävän seurassa voi olla sellainen kun on, kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Myös yksin vietetty aika on tärkeää. Pysähtymällä hetkeksi kuuntelemaan itseään ja tekemällä asioita joskus yksin, oppii tuntemaan itsensä paremmin.

Yksinäisyys ei aina ole valinta ja se voi tuntua raskaalta. Elämänvaiheessa, jossa ei ole läheistä ystävä, voi keskittyä tutustumaan itseensä. Hyvää seuraa voi olla myös oma sisarus, vanhemmat tai muut sukulaiset. Kannatta pitää mielessä, että yksinäisyys harvoin kestää koko elämää. Kun pitää mielen avoimena, uusiin ihmisiin voi tutustua harrastuksissa, töissä, netissä tai opinnoissa.

Jos jokin ihmissuhteisiin tai yksinäisyyteen liittyvä asia mietityttää, juttele rohkeasti luotettavan ja turvallisen aikuisen kanssa. Myös netistä löytyy keskusteluapua: http://www.e-talo.fi/kysymys-ja-vastaus

Mikä ihmeen seksuaalisuus?

Seksi ja seksuaalisuus ovat kaikkien oikeus. Niitä pitää saada toteuttaa tai olla toteuttamatta itselle sopivalla tavalla, kuitenkaan ketään toista vahingoittamatta. Seksuaalisuus kehittyy meissä läpi elämän ja siihen tutustuminen onkin tärkeä osa itsetuntemusta. Uteliasuus ja kiinnostus seksiä kohtaan on tosi luonnollista. Seksuaalisuus voi tuntua samaan aikaan kiehtovalta ja jännittävältä tai yhtä hyvin pelottavalta tai ahdistavilta. Seksistä oppii parhaiten tutustumalla ensin omaan kehoonsa ja tuntemuksiinsa. Anna itsellesi aikaa. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa olla seksuaalinen.

Seksuaalisuutta voi haluta ilmentää toisen ihmisen kanssa ja silloin tuntee läheisyyden tarvetta, ihastumista, rakastuista ja halua. Ennen kuin harrastaa seksiä toisen kanssa, en tärkeä jutella yhdessä siitä, mistä molemmat tykkäävät ja huolehtia ehkäisy kuntoon. Seksistä voi nauttia monella eri tavoin, yhdyntä on vain jäävuoren huippu. Tutustu siis rohkeasti sooloseksiin, fantasioihin, hyväilyyn, suuseksiin – yksin ja yhdessä!

Seksuaalinen suuntautuminen on osa seksuaalisuutta ja kuvaa sitä, ketä kohtaan tuntee henkistä ja fyysistä vetoa sekä romanttisia tunteita. Ihmisillä on usein kova tarve määritellä seksuaalista suuntautumista, vaikka onkin ihan luonnollista, että tuntee vetoa toiseen ihmiseen omasta tai toisen sukupuolesta riippumatta. Seksuaalinen suuntautuminen on meissä oleva ominaisuus, johon emme voi vaikuttaa.

Tiesitkö, että meillä kaikilla on olemassa seksuaalioikeudet? Tutustu niihin täällä: http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=seksuaalioikeudet                       

Lisätietoa seksuaalisuudesta ja seksistä löydät täältä: http://www.e-talo.fi/pojat/seksi-ja-seksuaalisuus

Seksuaalisesta suuntautumisesta ja moninaisuudesta voi lukea täältä: http://seta.fi/tietoa-ja-tukea/

Mitkä on mun rajat?

Koskemattomuus ja omat rajat kuuluvat kaikille. Henkinen ja fyysinen väkivalta eivät ole koskaan ok. Tappeluiden, kiusaamisen ja uhkailun ei tarvitse olla osa elämäämme. Väkivallan kulttuuria voidaan muuttaa. Nyrkeillä tai kiristämällä ei ratkota asioita seurustelu- tai kaverisuhteissa.  Jos kohtaat väkivaltaa, hae rohkeasti apua!

Myös pojat voivat kohdata seksuaalista kaltoinkohtelua.  Jokaisella on kuitenkin oikeus olla rauhassa. Seksuaalisuuden ilmaisemiselle ja seksuaalisille teoille on asetettu reunaehtoja.  Laki ja kaikille ihmisille kuuluvat seksuaalioikeudet on asetettu turvaamaan jokaisen oikeutta seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen.

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että saa itse päättää omasta seksuaalisuudestaan ja kehostaan. Kellään ei ole oikeutta lääppiä, puristella tai istua syliin ilman lupaa, eikä itseään koskevia seksuaalisia kommentteja tai ehdotuksia tarvitse sietää. Rajoja voidaan rikkoa myös verkossa; härski kommentti loukkaa yhtä paljon netissä kuin kasvokkain. Oma keho ja seksuaalisuus ovat arvokkaita juttuja, joista on lupa nauttia itse valitsemallaan tavalla. Myös pojilla on oikeus sanoa ”Ei” seksille.

Jos rajojasi on rikottu, olet kohdannut seksuaalista kaltoinkohtelua tai muuten asiat mietityttävät, tukea ja lisätietoa löydät Nuorten Exitin sivuilta.

Totta vai tarua?

Poikana ja miehenä olemiseen liittyy paljon myyttejä ja uskomuksia, jotka vaikuttavat herkästi siihen miten olemme ja mitä itsestämme ja toisistamme ajattelemme. Alla totuuksia tunnetuista uskomuksista.

Pojat ja miehet ei itke - TARUA Jokaisella, sukupuolesta riippumatta, on oikeus kaikenlaisiin tunteisiin ja niiden ilmaisemiseen. Myös Sinulla on oikeus itkeä kun siltä tuntuu, nauraa kun naurattaa, hyppiä ilosta tai hautautua peiton alle surujen kanssa. Muista puhua tunteista tarvittaessa myös muiden kanssa.

Tunteista puhuminen on tyttöjen länkytystä – TARUA Tunteiden jakaminen muiden kanssa on tärkeää, jotta etenkään ikävät tunteet eivät jää painamaan omia harteita alaspäin. Jaettu ilo on myös kaksinkertainen ilo.

Mies haluaa aina – TARUA Aivot ovat suurin sukupuolielin, ja jos pää, eli tunteet ja mielihalut eivät ole mukana, ei seksiäkään tee aina mieli. Sinulla on oikeus sekä haluta, että olla haluamatta. Sinun seksuaalisuutesi, ja sen ilmaiseminen tai ilmaisematta jättäminen on oma valintasi.

Seksi päättyy aina orgasmiin – TARUA Jokainen seksikerta on omanlaisensa, eikä orgasmi ole merkki onnistuneesta seksistä. Seksistä tulisi nauttia alusta loppuun, ja sekä sooloseksin että seksin toisen kanssa voi päättää koska tahansa – myös ennen orgasmia.

Mies ei voi joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi – TARUA Myös miehet kokevat seksuaalista väkivaltaa ja häirintää, vaikka siitä puhutaan aivan liian vähän. Epämukavalta tuntuvaa vihjailua, koskettelua tai käytöstä ei tarvitse sietää. Jokaisella on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa, myös Sinulla.

Mies selviää uhkaavista tilanteista voimankäytöllä – TARUA Väkivalta ei ole koskaan tapa ratkaista konflikteja. Myös Sinulla on oikeus lähteä pois tilanteesta, tai pyytää apua.

Miehen tulee olla tietynlainen - TARUA Miehuutta ei ole tietynlaista, vaan se on kirjava yhdistelmä erilaisia tunteita, tapoja ja asioita. Jokainen ihminen on erilainen, ja yhtä arvokas riippumatta sukupuolesta tai sen ilmaisemisen tavoista. Sinulla on oikeus olla juuri sellainen kuin olet. Ole rohkeasti ja ylpeästi omanlaisesi.

Jäikö mietityttämään?

Kysy täältä!

Elämään liittyy monenlaisia kysymyksiä. Niiden kanssa ei kannata jäädä yksin! e-Talolla kysymyksiisi vastaavat nuorisotyön ammattilaiset ja koulutetut seksuaalineuvojat. e-Talosta löydät sekä mies- että naistyöntekijän.

Pohditko omia rajojasi? Nuorten Exit tarjoaa keskusteluapua ja tukea seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja kaltoinkohteluun liittyvissä kysymyksissä.

Sinuiksi tarjoaa tukea ja neuvontaa liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen sekä sukupuolen moninaisuuteen.

Täältä voi kurkata, löytyykö alueeltasi juuri pojille suunnattua toimintaa. Listasta löydät Suomessa Poikatyötä tekeviä tahoja.

Mukana kampanjassa myös Yeesi, nuorten perustama valtakunnallinen nuorten mielenterveysseura, jossa pääsee osallistumaan positiivisuuden voimalla tehtävään nuorilta nuorille toimintaan. Tutustu toimintaan täällä.

​AMMATTILAISILLE JA AIKUISILLE

Ovatko pojat ahtaiden ajatusmallien vankina?

Poikana olemiseen ja kasvamiseen liittyy vahvoja ajatusmalleja, minkälainen poikana pitäisi olla; itsenäinen, reipas, rohkea, valmis ottamaan riskiä. Miesten maailma näyttäytyy valitettavan usein pojille kovana ja suorituskeskeisenä, eikä esimerkiksi herkkyydelle, avun pyytämiselle ja oman haavoittuvuutensa esille tuomiselle anneta tarpeeksi tilaa. Vaikka ystävyyssuhteita olisikin, niin omista asioista ja huolista on silti haastavaa puhua. Pojat kuitenkin sanoittavat sisäistä maailmaansa, kun siihen annetaan mahdollisuus. Se kuitenkin vaatii tiettyjä asioita meiltä poikien kanssa työskenteleviltä aikuisilta.

Poikien on valitettavan usein toteutettava tietynlaista ulkoapäin määriteltyä käsitystä poikana olemisesta, jotta tulevat hyväksytyksi yhteisössä. Poikakulttuurissa tulee olla valmis raivaamaan oma tilansa poikien keskinäisessä valtahierarkiassa ja olemaan tässä prosessissa valmis ”ottamaan hittiä”. Saadakseen tilaa, omat tarpeet sekä tekemisen ja olemisen tavat on mukautettava tähän poikakoodiin sopiviksi tai jää armotta sivuun.

Arkisten kohtaamisten monet ulottuvuudet

Lähtökohta poikien kohtaamiseen on turvallinen tila, jossa voi olla omana itsenään vapaana ulkopuolisista paineista ja rooli-odotuksista. Paikan jossa voi tulla kohdatuksi ilman pelkoja ja turvattomuuden tunnetta. Turvallinen tila ei muodostu vain fyysisestä tilasta, vaan keskeisenä tässä tulee huomioida poikien kasvuareenoiden henkinen ympäristö. Väkivallan uhka, alistaminen, kiusaaminen ja turvattomuus ovat jatkuvasti läsnä monien poikien arjessa. Turvallinen tila rakentaa pohjan aikuisen ja nuoren luottamuksen rakentumiselle.

Merkitykselliset kohtaamiset, joissa annetaan tilaa puhua ja jakaa omia asioitaan, lisäävät nuorten hyvinvointia. Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kautta voidaan purkaa tukahdutettua vihaa, pahaa oloa sekä itsetuhoisia ajatuksia ja löytää hyvä, itselleen oikealta tuntuva tapa toteuttaa itseään. Tärkeätä on antaa pojille lupa puhua omista huolistaan, tuoda esille omaa herkkyyttä ja haavoittuvaisuuttaan.

Poikien kohtaamisessa keskeistä on ihmisten välillä tapahtuva luonnollinen kanssa käyminen, joka tuntuu useasti apua tarjoavissa järjestelmäkeskeisessä palveluissa jäävän liian vähälle huomiolle. Pojilla on paljon kokemuksia siitä, että heidät kohdataan palveluissa ongelmakeskeisesti, joka alkaa vaikuttamaan myös hyvin nopeasti siihen miten nuoret itsensä näkevät. Tervehtiminen, kuulumisten vaihto, aito kiinnostus ja pienet huomioivat eleet ovat tärkeitä elementtejä turvallisen ja luotettavan ilmapiirin luomisessa.

”Pojat on poikia” – mitä se tarkoittaa?

Pojilla on suuri tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja valitettavan usein tälle ei anneta tilaa. ”Pojat on poikia” -toteamukset ja ajatukset siitä, että poikien tulee olla reippaita eivätkä pojat puhu, vahvistavat kuvaa kovasta ja toimintakeskeisestä maskuliinisuudesta. Jokaisen nuoria kohtaavan aikuisen pitäisi pystyä tarkastelemaan omia ennakkokäsityksiään ja miettiä, miten voisi aidosti kohdata nuoren ilman määrittelyä ja leimaamista.

Poikien oletetaan pärjäävän, mutta tämän olettamus on enemmän kulttuurisidonnaista kuin poikien arkitodellisuudesta lähtevää. Kun aikuisina oletamme poikien pärjäävän, emmekä anna pojille tilaa tuoda omaa herkkyyttään ja haavoittuvaisuutta esille, huomaamme liian myöhään kun yksittäisellä pojalla ei mene enää hyvin. Tästä seuraa vetäytymistä ja osattomuuden kokemuksia, jotka ilmenevät esimerkiksi yksinäisyytenä tai häiriökäyttäytymisenä. Siksi meillä aikuisilla on vastuu olla kiinnostuneita pojista ja muistaa antaa jokaiselle tilaa tuoda omia tunteitaan esille. Yhteiskunnallisten rakenteiden ja normien tiedostaminen ja kriittinen tarkastelu, sekä omien ennakkokäsitysten ja olettamuksien reflektointi, ovat keskeinen osa poikien kohtaamista.

Nuoren seksuaalisuuden kohtaaminen

Yhä tänä päivänä yhteiskunnassa vallitsee jossain määrin puhumattomuuden kulttuuri, jossa pojille ei ole annettu samanlaista lupaa pohtia ja kysyä seksuaalisuuteen, murrosikään ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä asioista. Tämän ajatusmallin murtaminen on hidasta mutta mahdollista, jos vain olemme valmiit ymmärtämään että jokaisella, sukupuolesta riippumatta, on tarve esittää kysymyksiä ja oikeus saada oikeaa tietoa. Niinpä me nuorten parissa toimivat olemme avainasemassa siinä, että tulevaisuudessa myös pojilla olisi lupa tuoda esille epävarmuuksiaan, seksuaalisuuden pohdintojaan, tai tunne-elämän kysymyksiä. Nuoren seksuaalisuus voi kuitenkin hämmentää, ja herättää kysymyksiä myös meissä aikuisissa. Meillä jokaisella on ajatuksia siitä millaista, milloin, miten, ja kenen kanssa nuoren seksuaalisuus saa näkyä. Oli henkilökohtainen mielipiteesi mikä tahansa, on tärkeää että aikuisena kunnioitat nuorta, ja hänen oikeuttaan seksuaalisuuteensa. Alle on koottu muistilista siitä, miten nuoren seksuaalisuus olisi hyvä kohdata, jotta molemminpuolinen arvostus säilyy, ja nuorelle tulee tunne siitä että asioista on lupa puhua.

 • Se, että nuori kysyy, tai haluaa pohtia kanssasi ihmiselle hyvin henkilökohtaista aihe-aluetta, osoittaa suurta luottamusta.
 • Kuuntele nuorta kunnioittavasti, äläkä tyrmää häntä, vaikka hänen kertomansa herättäisikin tunteita.
 • Sinä voit tukea nuorta omanlaisensa seksuaalisuuden tarkasteluun, ja antaa luvan sen keskeneräisyydelle.
 • Tue nuorta omien tunteiden ja valmiuksien tarkasteluun, sekä itsensä arvostamiseen. Nämä toimivat pohjana turvalliselle seksielämälle jatkossa.
 • Vastuun ja valinnan korostaminen on usein varoittelua ja pelottelua toimivampaa. Aikuisena voit tarjota perusteltua tietoa, ja avata konkreettisia syy-seuraussuhteita nuoren päätösten tueksi.
 • Jokaisen oma persoona ja historia vaikuttavat siihen, kuinka ottaa vastaan itselle mahdollisesti vaikeita asioita. Mikäli nuoren esille tuoma aihe on itselle arka, voi nuoren ohjata lempeästi eteenpäin. Mikäli kyseessä on esim. seksuaalinen kaltoinkohtelu, ohjaa nuori saattaen eteenpäin, jolloin hänelle ei jää vastuuta riittävän avun hakemisesta.
 • Tärkeintä nuoren kohtaamisessa on, että nuorelle tulee tunne siitä, että häntä kuunnellaan ja hänen asiansa otetaan vakavasti.
 • Vältä heteronormatiivista tapaa esittää asioita. Puhu ennemmin “kumppanista”, kuin tyttö- tai poikaystävistä, ellei nuori itse tuo asiaa selkeästi esille.
 • Pyri puhumaan nuoren kanssa samaa kieltä. Jos et tiedä mitä sanoja käyttää, kysy rohkeasti.
 • Älä painosta, vaan kerro nuorelle että sinun kanssasi on lupa puhua, jos ja kun siltä tuntuu.
 • Nuoren oman kypsyyden ja todellisten halujen pohtiminen yhdessä on tärkeää, sen sijaan, että kielletään seksin kuulumisen nuoren elämään
 • Kohtaaminen on aina tilanne jossa voi oppia toinen toiselta. Älä siis oleta, vaan kysy.
 • Jos omat tiedot tai taidot tulevat vastaan, voitte yhdessä etsiä tahoja joista nuori saisi pohdinnoilleen. Matalan kynnyksen palveluita ovat mm. #LupaKysyä -kampanjankin toimijat: Identiteetin pohdintaan Sinuiksi-palvelu, seksiin, seksuaalisuuteen, terveyteen ja ihmissuhteisiin e-Talo, omien rajojen pohdintaan Nuorten Exitin palvelut, Poikien Talot Helsinki ja Oulu tarjoavat yksilöohjausta.

Nuoren oikeus seksuaalisuuteen

Seksuaalioikeudet ovat yleismaailmallisia ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat kaikille, myös nuorille. Nuorille on tehty omia versioita seksuaalioikeuksista mukaillen Seksologian maailmanjärjestön alkuperäisiä seksuaalioikeuksia vuodelta 1999.

Jokaisella nuorella on siis oikeus:

 • tuntea kaikkia tunteita
 • ilmaista mielipiteitään, vaikka muut olisivat eri mieltä
 • ilmaista tunteitaan, oikeus rakastaa
 • saada tukea läheisiltään
 • oikeus seksuaaliseen vapauteen, ilmaista seksuaaliset taipumukset muita loukkaamatta
 • seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen
 • tuntea itsensä ainutkertaiseksi, omanlaisekseen
 • yksityisyyteen ja luottamuksellisuuteen
 • tehdä omia valintoja
 • olla tietämättä, mitä tehdä
 • luottaa tuntemuksiinsa
 • parisuhteeseen
 • tasa-arvoon ja vapauteen
 • saada ulottuvilleen tutkittua, asianmukaista tietoa seksuaalisuudesta
 • kokea ja tuntea mielihyvää
 • kokea itsensä hyvinvoivaksi ja tyytyväiseksi omassa kehossaan ja mielessään
 • opetukseen ja tietoon, seksuaaliterveyspalveluihin, jotta nuori kykenee tekemään perusteltuja valintoja omaan seksuaalisuuteensa liittyen kriittisellä otteella.

Lisätietoa nuoren seksuaalisuudesta löydät e-Talosta Tyttöjen Talon, Poikien Talon, tai Sateenkaaritilan puolelta. Tutustu myös seksuaalisuuden portaisiin täällä.

Ota puheeksi seksuaalinen kaltoinkohtelu

Seksuaalisella kaltoinkohtelulla tarkoitetaan kaikkia seksuaalista itsemäärämisoikeutta loukkaavia tekoja. Kaltoinkohtelua voi kokea kuka tahansa riippumatta sukupuolesta tai seksuaalisuudesta ja sitä voi tapahtua niin livenä kuin netissäkin. Seksuaalista kaltoinkohtelua voivat olla esimerkiksi epämiellyttävät seksiin viittaavat ehdotukset, seksuaalisuuden haukkuminen, koskeminen ilman lupaa, pakottaminen seksuaaliseen tekoon tai seksuaalinen väkivalta. Painostaminen, houkuttelu tai korvauksen tarjoaminen vastineeksi seksuaalisesta teosta ovat myös osa seksuaalista kaltoinkohtelua. Tapahtuma voi olla seksuaalista kaltoinkohtelua, vaikka olisi itse ollut tilanteessa aktiivinen tai aloitteellinen.

Omat rajat ovat jokaisen henkilökohtaisia, joten kukaan toinen ei voi tietää, milloin niitä rikotaan tai miltä toisesta tuntuu. Kaltoinkohtelun tilanteet voivat hämmentää, pelottaa, loukata tai ahdistaa. Seksuaalisuus on niin henkilökohtainen ja yksityinen asia, että siihen kohdistuvat loukkaukset voivat tuntua erityisen pahalta ja ahdistavilta. Jokainen reagoi omalla tavallaan. Jos teet työtä nuorten parissa, niin mieti, miten voit tehdä ennaltaehkäisevää työtä nuoriin kohdistuvan seksuaalisen kaltoinkohtelun torjumiseksi. Puhu aiheesta nuorten kanssa, herätä keskustelua, ole käytettävissä. Erityisesti poikien kohtaama seksuaalinen kaltoinkohtelu on edelleen tabu ja helposti piiloon jäävä ilmiö, joten sen puheeksiottaminen rohkeasti on erittäin tärkeää. Ottamalla aiheen esiin viestit nuorelle, että olet turvallinen aikuinen, joka kestää puhua ja kuulla seksuaalisesta kaltoinkohtelusta.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun puheeksiotto on jokaisen nuorten parissa toimivan velvollisuus. Asian esiinotto tulee tehdä turvallisessa ja rauhallisessa tilanteessa. Kerro nuorelle olevasi huolissasi hänen hyvinvoinnistaan. Älä syyllistä, tuomitse tai painosta nuorta. Jos nuori kertoo sinulle kaltoinkohtelun kokemuksesta, kiitä ja kerro, että olet hänen tukenaan. Älä vähättele nuoren kokemusta. Jo yksittäinen lempeä kohtaaminen voi olla hoitava ja auttaa nuorta jaksamaan eteenpäin. Jos tapahtunut on rikos, kerro nuorelle velvollisuuksistasi ilmoittaa asiasta eteenpäin. Kerro mitä lastensuojelu ja rikosilmoitus tarkoittavat, viranomaisten tarkoitus on tukea ja selvittää nuoren tilannetta. Jos huoli nousee tiimissä, miettikää yhdessä, kuka ja milloin, ottaa asian puheeksi. Sopikaa yhdessä asian eteenpäinviemisestä ja lakisääteisistä ilmoituksista. Muista myös ilmoitusvelvollisuus. Vuoden 2012 alusta alkaen lastensuojelulaki on velvoittanut tekemään poliisille ja lastensuojeluviranomaisille ilmoituksen alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikos epäilystä. Jo siis aavistus tai huoli nuoresta riittää täyttämään velvollisuuden. Lisää tietoa osoitteessa www.nuortenexit.fi.

Kohtaa, haasta lempeästi, ja tue poikia omanlaiseensa kasvuun

Kasvun askeleiden ottaminen vaatii rohkeutta liikkua itselle tutun ja turvallisen ja tuntemattoman ja jännittävän tilan välillä. Tämä vaatii poikien kanssa työskenteleviltä kasvattajilta valmiutta lempeää haastamiseen.Muutokselle tarvitaan aikaa, jonka takia dialoginen työote on tärkeää lempeässä haastamisessa. Poikien kanssa työskenneltäessä on tärkeätä muistaa, että työskentelyllä on jokin tavoite ja mentäisiin kohti positiivista muutosta sen sijaan, että tartutaan ulkopuolelta vain esimerkiksi johonkin yksittäiseen ongelmaan. Lempeässä haastamisessa keskeisintä on se, että asioita, ajatuksia ja tunteita, sekä niiden erilaisia merkityksiä käydään yhdessä läpi nuoren omaan tahtiin. 

Poikien hyvinvointia lisätään ja negatiivisia ilmiöitä ennaltaehkäistään tuottamalla tarpeeksi varhaisessa vaiheessa nuorten elämään luontevasti istuvia palveluita, joissa he saavat hyväksyntää omana itsenään sekä osallisuuden kokemuksia turvallisesta yhteisöstä. Kun annamme pojille tilaa olla oma itsensä ja lähtökohtana on nuoren kohtaaminen kunnioittavasti ja ystävällisesti aidossa dialogissa, jokaisen yksilölliset kasvun tarpeet tulevat kohdatuksi.

Pojat siis puhuvat kun siihen annetaan mahdollisuus. Seuraavalla kerralla kun poikien sosiaalisiin ongelmiin ollaan tarjoamassa toimintaa tai kuria, niin anna nuorelle aikaa ja ole kiinnostunut. Pysähdy hetkeksi kuulemaan miten poika voi ja miten itse tilanteensa kokee. Kyse on meidän aikuisten asenteista, ei biologiasta. Meillä jokaisella on #LupaKysyä!

Lisää poikien kohtaamisesta voit lukea täältä.

 

INSTAGRAM: #LUPAKYSYÄ